^Az oldal tetejére

  • Polgárőr járőrautó

    Suzuki SX4 S-cross egyesületünk által használt gépjármű

  • OPSZ

    Egyesületünk tagja az Országos Polgárőr Szövetségnek.

  • Zsámbok

    Zsámbok település

Üdvözöljük honlapunkon

Polgárőrségünk 2007 óta működik. 2008-ban lettünk hivatalos bejegyzett polgárőr szervezet, mely csatlakozott az Országos Polgárőr Szövetséghez.

Ma Magyarországon hivatalosan csak bejegyzett egyesületként működhet bármely polgárőrség, így a Zsámboki Polgárőr Egyesület is. Munkánkat 2008 óta társadalmi munkában végezzük. Létszámunk az évek során 68 főre gyarapodott. 2013-ban kaptunk támogatást az Önkormányzattól, a Mezőgazdasági Termelőszövetkezettől, több a község területén működő gazdálkodó egységtől. . 2013-as évben a lakosság is hozzájárult működésünkhöz, mert adománygyűjtést végeztünk körükben. Törvényi előírásoknak megfelelően szabályos igazolásokkal ellátott adománygyűjtő polgárőrök végezték ezt a munkát.  Éves költségvetésünk 2013-ban közel 800 Ezer forint volt, amiből mellényeket, eszközöket, autó alkatrészeket vásároltunk. A költségvetés fennmaradó részét pedig üzemanyagra fordítottuk, amely a mindennapi éjszakai járőrözésre használtunk fel. 2009 volt a legsikeresebb évünk, amikor a Rendőrség segítségével 9 bűnesetet derítettünk fel és hármat előztünk meg. A tavalyi évben 4 alkalommal vettünk részt rendőrségi elfogásban, előállításban és többször voltunk a Rendőrség segítségére.

 

A négy településre jutó rendőrök szolgálati ideje nem mindig engedélyezi, hogy a településen minden problémával tudjanak időben foglalkozni. Polgárőrségünk ilyenkor szokott a lakosság számára legtöbbször segíteni. Hangsúlyozom, hogy a polgárőrség nem Rendőrség, a feladata nem a bűnözők elfogása, hanem a megelőzés és a folyamatos járőrözés a településen. Feladatainkhoz hozzá tartozik a temető őrzése, a sportrendezvények biztosítása, a falurendezvények őrzése, biztosítása, a mezőgazdasági területek lopásoktól való megkímélése és a lakossági bejelentésére történő segítségnyújtás. 2013-ban nagy hangsúlyt fektettünk mezőgazdasági külterületek őrzésére, így terménylopás  nem történt.  2008 óta működő egyesületünk reméli, hogy még sok-sok éven át tud segíteni településünk életében.

 

Örülünk neki, hogy a lakosság a két-háromszáz, ötszáz forintos támogatásokkal is segített nekünk. Az ebből befolyt összeg 2013-ban 27 ezer forint lett, ebből majdnem egy hónapig tudunk éjszakánként szolgálatot teljesíteni., Az ősz során az Önkormányzat segítségével 2 pályázatot nyújtottunk be, egy működési célút és egy gépjármű-beszerzésit. Ezek elbírálására ez év kezdetén történt, a működési célú pályázaton sajnos nem nyertünk. A 2013. nov.25-én MVH-hoz benyújtott gépkocsi pályázaton örömmel mondhatjuk el, nyertünk autót. 

 

A település közbiztonságának érdekében Polgárőrségünk által 2013. évben teljesített szolgálati órák száma:

-éjszakai járőrszolgálat  2760 óra

-rendőrséggel közös szolgálat 260 óra

-lecsófesztivál biztosítása 180 óra

-labdarúgó mérkőzések biztosítása: 186 óra

-temetőőrzés: 28 óra

-külterületi terményőrzés: 360 óra

-rendőrségi akció segítése: 36 óra

-nappali járőrözés, biztosítás: 80 óra

 

 

Tagságunk tehát önkéntesen 3890 órát töltött el a település biztonságosabbá, élhetőbbé tételével.

 

 

2013. évben a Pest Megyei Rendőr-főkapitánysággal kötöttünk együttműködési megállapodást. Ennek keretében rendkívüli események során Tura Város Rendőrkapitányságához tartozó helyi Körzeti Megbízottal kell kivonulnia a polgárőrség felkért tagjának. Február és március hónapban 2 alkalommal segítettünk a rendőrségnek körözött személyek és betöréses lopás gyanúsítottjainak elfogásában. Egy rablási ügy  gyanúsítottja is általunk került rendőrkézre. Számos alkalommal mentettünk ki sárban elakadt gépjárműveket a csatornaépítés ideje alatt. Tagjaink 2 esetben fa tolvajokat értek tetten. A község lakói is rendszeresen megkeresnek bennünket problémáikkal, melyeket igyekszünk orvosolni.

 

 

Együttműködési megállapodást kötöttünk a helyi III. osztályú sportegyesülettel is, minden mérkőzésüket biztosítjuk. Napi kapcsolatba vagyunk Önkormányzatunkkal, minden rendezvényét biztosítjuk. A 11. éve megrendezett hagyományőrző „Lecsót a keceléből” kétnapos fesztivál teljes biztonsági és éjszakai őrzési feladatait elláttuk. Községünk területére öt fő útvonalon lehet bejutni az idegeneknek. Az idős emberek sajnos megbíznak az idegenekben is, ezért fokozottan veszélyeztetetté váltak a trükkös tolvajok és a házalók sokasága miatt. Ezért nagyobb szükség lenne a polgárőrautó napközbeni mozgására is, de sajnos ezt nem tudjuk biztosítani, mivel polgárőreink munkahellyel rendelkeznek..

Különösen figyelünk a betakarítási időszakokban a mezőgazdasági termények védelmére, egész év folyamán pedig az erdő és facsoportok védelmére.

 

Községünk területén a 2013-as év folyamán csatornázási munkálatok folytak, polgárőreink különös figyelmet fordítottak a közlekedési problémákra, sokszor mentették a lakossági járműveket a rossz helyzetekből. Ezt meg is köszönte a fővállalkozó A-HÍD Zrt.

 

 

Zsámbok Község önkormányzata minden évben nagy figyelmet fordít a civil szervezetek támogatására. Az Önkormányzattól nyert pályázati támogatást a következőkre fordítottuk:

A 2013.március 11-én aláírt „Támogatási Szerződés” szerint 335.000.-Ft támogatást kaptunk a 2013.évi civil támogatási pályázati alapból. A támogatási összeget az alábbiak szerint használtuk föl: 294.950.- Ft-ot a Polgárőrség személyautójának üzemeltetéséhez szolgáló üzemanyagra, 40.050.-Ft-ot pedig ugyanezen autó műszaki vizsgáztatására.

 

 

 

Támogatást kaptunk még a helyi Termelőszövetkezettől 150.000.- Ft

                                                     A-HÍD Zrt                     100.000.- Ft

                                                     helyi vállalkozóktól      100.000.- Ft

                                                     lakossági adományok      62.380.- Ft

 

Működési költségeinket a támogatások lefedezték, 89.267.- Ft tartalékot is tudtunk biztosítani a 2014-es évre.

 

Köszönetünket fejezzük ki támogatóinknak ezúton is! 2014-ben is számítunk támogatásaikra és reméljük, hogy szervezetünk munkájával mi is segítjük Önöket és a település életét.

 

 

Zsámbok 2014. május 18.                                             

                                                                                                         Ládi László

                                                                                                       Egyesület elnöke 

Copyright © 2013. Zsámboki Polgárőr Egyesület  Rights Reserved.